logo

A kosárban található termékek: 0 db Részösszeg: 0.00 Ft

Miért nem terjedt el a Bidé ?

2013.10.27.

MIÉRT NEM TERJEDT EL A BIDÉ?

 

Ami érthetetlen számomra az, hogy mindezen pozitív élettani hatása mellett napjainkban igen kevés fürdőszobában találunk bidét illetve bidé funkciós WC-ülőkét.

A bidé már több mint 250 éve áll az intim higiénia szolgálatában és az utóbbi 50 évben forradalmian új változásokon ment keresztül. Miért nem „kegyelmezünk” meg neki és engedjük be fürdőszobánkba, hogy a mindennapi tisztálkodás részévé válhasson? Ez szerintem egy ilyen egyszerű kérdésnél talán kicsit összetettebb és zavarosabb felvetés. Talán a kellő odafigyelés a nemi szervünk vagy a végbélnyílás tisztaságára sok ember számára nem fontos… vagy csak nem tulajdonítunk neki kellő odafigyelést… talán azért mert ezt kínos lenne bárkivel is megvitatni? Pedig emberek vagyunk, mint ahogy mindenkinek van szája és abban fogak és fülei is, úgy mindenkinek van végbélnyílása és nemtől függően nemi szerve is. Szerintem ugyanolyan mértékű figyelmet kellene fordítani intim testrészeink tisztán tartására, mint fogaink épségére (étkezések után fogat mosunk, miért ne mosnánk meg végbélnyílásunkat az ürülék távozása után) és füleink tisztítására. Talán azért nem kap ez akkora hangsúlyt, mert felszínesek vagyunk? Mindent megteszünk azért, hogy jó színben tüntessük fel magunkat, fogat mosunk, mondván mert azt mindenki látja; kipucoljuk a fülünket, mert az kellemetlen látvány, amikor fülsárral van tele az ember füle, a hölgyek sminkelik magukat a vonzó megjelenés érdekében és így tovább hosszasan sorolhatnám. De mi van azokkal a részekkel, ami nincs a figyelem középpontjában…? az a testrész nem is érdemli meg, hogy tisztán tartsuk és ápolt legyen a saját érdekünket szem előtt tartva? Lehet, hogy nincs a homlokunkra írva, hogy minden WC-használat után megfelelően tisztálkodunk, de az, ha valaki nem fordít kellő figyelmet a higiéniára és a későbbiekben, mondjuk egy aranyér betegséggel kell megküzdenie, az garantálom nem fog felhőtlenül mosolyogni, ha le kell ülnie egy tárgyaláson vagy akár a tömegközlekedésen.

Japán háztartások több mint 75%-a rendelkezik bidével. Az Ő számukra elképzelhetetlen, szinte civilizálatlannak számít az, ha valakinek nincs bidéje és nem tisztálkodik megfelelően a WC használata után. Lehet, hogy ennek a felfogásnak még nem jött el az ideje Európában és ennyire másak az igényeik a „keleti ” régióval szemben? Pedig mi mindig a nyugati vonalat követtük és követjük és minden, ami onnan származik az szent és sérthetetlen… és minden, ami keleti az elavult és adott esetben ódivatú. Ezek szerint mégis létezik egy olyan dolog, amivel, Ők sokkal „előrébb” járnak? És itt a világ legalapvetőbb dolgára gondolok: a tisztálkodásra.

Ismételtem felteszem a kérdést magamnak… miért nem használunk mi európaiak a 21. században bidét avagy bidés WC-ülőkét?

-          Talán azért mert túl drága?

-          Túl sok helyet foglal és nehéznek gondoljuk a telepítését?

-          Nem tartjuk praktikusnak a használatát az intim testrészek tisztítására?

 

Szerintem, ha valaki egy kicsit körbejárja ezt a témakört gyorsan rájön, hogy napjainkban már e tekintetben nincs akadály és megoldhatatlan szituáció.

A felsorolt érvek és ellenérvek körül forognak a gondolataim a kapcsán, hogy miért nem fordítunk kellő figyelmet a tisztálkodásra és egészségünk megőrzésére.