logo

A kosárban található termékek: 0 db Részösszeg: 0.00 Ft

Egy intim tisztálkodási eszköz: A bidé

2011.02.11.

Az építtetők többsége nem érzi szükségét a bidé betervezésének. Teljesen feleslegesnek tartják, nem felismerve e készülék jelentőségét a mindennapi higiéniában. Emiatt fontosnak érezzük, hogy erről írjunk, mert minden lakás fürdőjében, sôt az irodák mosdójában is ott lenne a helye.
A bidé (magyarul altestmosó) eredetileg egy porcelán- vagy fajansztál volt, amire a WC-hez hasonlóan lehetett ráülni és mosakodni. Eleinte csak beleöntötték a vizet (ilyet elvétve még hazai lakásokban is lehet látni), de már a múlt század első harmadában megjelentek a víz- és csatornahálózatba bekötött típusok.

Érdekes, hogy az 1930-as évek végén épült házak lakásainak jelentős részébe (például a fővárosi Újlipótvárosban) kérés nélkül is beszerelték ezt a higiéniai eszközt, elsősorban a hölgyek kedvéért. Később ez a berendezési tárgy csaknem feledésbe merült. Kevesen ismerték a használat kényelmét és egészséges voltát, valamint a szűkös lakásméretek sem kedveztek beépítésének.

Sok betegség megelőzhető, ha minden WC-használat után alaposan megmosakszik férfi és nő egyaránt. Erről az orvosok tudnának sok információt adni, ők megelőző és terápiás célból mindenkinek ajánlják a bidé használatát. Természetesen a mosakodás – otthon – megoldható más módon is (a kád szélére ülve, illetve zuhanyozva), de ezeknél a módszereknél sokkal egyszerűbb a bidé használata.

A témához kapcsolható a népszerű Show man gyakori mondása a “vonalkódos” és “sáfrányos” fehérneműről, mert ez a családokban mindennapos és kellemetlen probléma, ami teljesen kiküszöbölhető ezzel az intim berendezési tárggyal. A bidék régebben, több évtizedig kizárólag alulról spriccelték fel a kellő hőmérsékletűre beállított vizet és szappan segítségével lehetett tökéletesen megmosakodni. Kb. másfél évtizede – állítólag közegészségügyi szempontból – az alulról spriccelő típusokat betiltották, azóta csak hátulról spriccelő vízsugaras bidét lehet kapni, ami sajnos nem annyira kényelmes és hatékony, mint a korábbi, az alulról spriccelő kialakítású volt.

Mivel sok helyen – különösen a meglévő lakásokban – nem fér el a bidé a WC mellett (mert máshol természetesen nem is lehet), kitalálták a meglévő WC-re egyszerűen felszerelhető bidés ülőkét. Ennek a legegyszerűbb változatával találkozhatunk külföldi (leginkább keleti) szállodákban, ahol – elsősorban vallási okból – minden WC-ülőke alól (hideg) vizet lehet spriccelni.

Ilyen WC-ülőkét aránylag olcsón (kb. 10 ezer Ft-ért) már nálunk is lehet kapni, de ez a hideg víz miatt a mi éghajlati viszonyaink között nem az igazi megoldás, ugyanis télen sokkal hidegebb víz folyik a vezetékből. A korszerű bidés WC-ülőkékhez a hideg és a meleg víz keverése elengedhetetlen feltétel. Ha a meleg víz odavezetése nem megoldható, akkor egy mini bojlerrel melegíthetjük fel a vizet.

A hátulról spriccelő szerkezetek némelyikénél még a vízsugár iránya is szabályozható. A kinyúló vízcsöves változatnál ezt még pontosabban be lehet állítani. A luxus típusoknál a víz és az ülőke melegítése mellett a vezérlőegység segítségével női-férfi zuhanyfunkció, pulzáló-masszírozó hidromasszázs, beöntés, valamint szárítás is beállítható.a távirányító pedig a mozgáskorlátozottaknak nyújt segítséget a kényelmes használathoz.