logo

A kosárban található termékek: 0 db Részösszeg: 0.00 Ft

Bidé és a KÖRNYEZETVÉDELEM

2013.10.27.

A BIDÉ ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM

Nagyobb árat fizetünk a WC-papírért, mint azt gondolnánk! Amikor egy tekercs papírt vásárolunk, nem gondolunk arra, hogy az árán túl, amit kifizetünk érte a boltban, valójában mibe kerül ez számunkra. A WC-papír előállítása nem csak környezetünket pusztítja, hanem pénztárcánkat is….

Az Egyesült Államok WC-papír használata tekintetében sokkoló adatok vannak:

Becslések szerint az éves felhasználás a következő számokat mutatja:

Éves szinten

36.500.000.000 tekercs WC-papírt használnak, amihez

15.000.000 fát zúznak péppé, amihez

474.000.000.000 liter vizet fogyasztanak, hogy papír készítsenek belőle és

253.000 tonna klórt alkalmaznak a fehérítési folyamathoz és az elkészítéshez

17,155 TeraWatt villamos energia vész kárba.

 

Ezek elképesztő számok és adatok, de ha arra gondolunk, hogy ez csak az Egyesült Államokra szóló adatok és ez így megy évről évre, szinte borzasztó belegondolni a következményekbe. Ha ugyanezen adatokat nézzük napi bontásban az értékek még sokkolóbb hatást váltanak ki:

 

Napi szinten

100.000.000 tekercs WC-papírt használnak, ehhez

41.000 fát zúznak péppé, amihez

1.300.000.000 liter vizet használnak, hogy papírt készítsenek belőle és

693 tonna klórt alkalmaznak a fehérítési folyamatokhoz és az elkészítéshez

47.000 megawatt-óra elektromos energia vész kárba.

 

Mindezen adatok arra kellene, hogy sarkaljanak minket, hogy a saját higiéniai szokásainkat olyan irányba változtassunk, hogy megszüntessük, legalábbis nagymértékben csökkentsük a WC-papírt, használatát.

Mindamellett, hogy a WC-papír használata nem a leghigiénikusabb tisztálkodási módszer, még a környezetre is negatív, pusztító hatással van. A bidé használatával nem csak saját egészségünkért teszünk sokkal többet, hanem a természeti erőforrások megőrzéséhez is napi szinten hozzájárulunk.

„Az elmúlt években a természeti tőke fogyása és a fenntartható fejlődésre való átállási kísérletek kerültek a figyelem középpontjába. Ez különösen esőerdő-régiókban került előtérbe, amelyek a Föld legnagyobb biológiai sokféleségétpótolhatatlan genetikus természeti tőkéjét őrzik.” (http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezeti_er%C5%91forr%C3%A1s). Ez nincs másképp nálunk sem, itt Magyarországon, talán csak annyi különbséggel, hogy kisebb léptékű a pusztítás…