logo

A kosárban található termékek: 0 db Részösszeg: 0.00 Ft

A bidé fontos egészségünk megóvása szempontjából

2011.02.11.

Japánban nagyon elterjedt a bidé használata. Azon országokban ahol széles körben elterjedt a bidé használata ott a végbélrák előfordulása is sokkal alacsonyabb mint más országokban. Ebben nagy szerepet játszik, hogy az emberek nem WC papírt használnak, hanem vízzel tisztítják az alsó testrészeiket.

Az ánusz, mint a salakanyagok kijárata olyan testrészünk, melynek a higiéniájára igen is kell figyelmet fordítanunk. A www.vital.hu internetes magazin a „végbélnyílás titkai ” című cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy dörzsöléssel ne tisztítsuk alsó fertályunkat, mivel irritálhatjuk a bőrfelszínt és ezáltal olyan anyagokat tüntethetünk el a végbélnyílásról, amely hiánya székelési nehézségekhez vezethet.

Érsebészeti szempontból is javallott a bidé használata. Székeléskor a távozó baktériumok számos fertőzést illetve betegséget okozhatnak a végbélnyílás környékén. A végbél panaszok elkerülése szempontjából ajánlott, hogy vízsugárral tisztítsuk ülepünket, így csökkentve a baktériumok mennyiségét.

Az egyik leggyakoribb alsófertályi betegség az aranyér, kutatások szerint az 50 év felettiek csaknem 70% szenved ilyen betegségben. A bidé használata segítséget nyújt az aranyér prevenciójában, illetve a már aranyérben szenvedők szakorvosi kezelése mellett kiemelten fontos hogy vízsugárral tisztítsák az alsó testrészüket és ne WC papírt használják.

Különösen fontos a bidé használata a nők esetében is. Gondoljunk csak a menstruáció idején a higiénia és a tisztálkodás kiemelt fontosságára. Menstruáció idején érzékenyebbek a nők, az intim fertőzések veszélye is magasabb, így különösen oda kell figyelni a tisztálkodásra. A bidé használatával egyszerűbb a mosakodás és csökken a fertőzések kialakulásának veszélye.

A háziasszonyok körében végzett kutatás kimutatta, hogy a bidét használó japán nők jelentős része nemcsak tisztálkodásra, hanem szexuális segédeszközként is használja az irányítható és változtatható erősségű vízsugarat. A felmérés készítője szerint sok asszony véletlenül döbben rá a kellemes lehetőségre, de a legtöbben ismerőseiktől értesülnek a vízsugár áldásos hatásáról, s döntenek maguk is a bidé beszerelése mellett.

Egyre több helyen terjed el a bidé használata, az új építésű házakban sokan igénylik a külön bidét is, a meglévő lakásokba pedig a hagyományos WC-re rakható változatokat szereltetik fel az intim higiéniára kényesek.
Használatát nemcsak aranyeres problémákban szenvedőknek ajánlják a végbélnyílás kíméletes tisztításához, hanem mindenkinek. Vízzel ugyanis valóban tisztára moshatjuk az intim tájékokat székelés vagy vizelés után, nőknél pedig nagy komfortérzetet adhat a menstruáció idején, mivel a szeméremajkakhoz csordult vért így (is) kimoshatják. A WC-ülőkébe szerelt bidék nagy része több programmal is rendelkezik, így a család minden tagja megtalálhatja a legmegfelelőbbet a tisztálkodásra.